CENTRU MEDICAL DEDICAT AFECȚIUNILOR MUSCULO-SCHELETALE

Ecografie Doppler venos/arterial
(regiune cervicală, membre inferioare și superioare, vase abdominale)

Ecografia Doppler este un examen medical al vaselor sanguine, neinvaziv, neiradiant, nedureros, pe bază de ultrasunete. Ecografia vizualizează structurile vasculare și efectul Doppler cuantifică viteza circulatorie și parametrii undelor fluxului sanguin.

Metoda presupune folosirea unui ecograf cu sondă și soft dedicate explorărilor vasculare, cu posibilitatea de a observa anatomia arterelor și venelor (traiect, perete, conținut), dar și funcționalitatea lor (gradul de înfundare), prin măsurarea vitezelor coloanei de sânge.

eco-doppler-venos-arterial

Ecografia Doppler a vaselor membrelor inferioare se efectuează pentru a evalua curgerea sângelui în artere sau vene, la pacienți cu factori de risc pentru îngustarea lor (diabetici, fumători, vârstnici), sau cu varice ori cu suspiciune de cheag de sânge în vas (tromb).

Această investigație este indicată în situații precum:
1. Suspiciunea de tromboză venoasă profundă;
2. Claudicații intermitente vasculare: durerea, amorțeală, senzația de arsură, greutate sau crampe la nivelul picioarelor care apar în timpul activităților, precum plimbatul sau urcatul scărilor. Senzaţii se pot resimţi la nivelul oricărui muşchi al membrelor inferioare, inclusiv la picior, gambă, coapsă sau fese. Claudicaţia intermitentă poate fi localizată sau difuză şi poate afecta unul sau ambele membre inferioare;
3. Dureri/crampe la nivelul membrelor inferioare;
4. Insuficiența venoasă;
5. Insuficiența arterială;
6. Apariția unor modificări venoase sau varice;
7. Flebite etc.

Tromboza venoasă profundă este o urgență medicală, atât din punct de vedere al conduitei diagnostice cât și terapeutice, și reprezentată de formarea de trombi în lumenul venelor profunde, de obicei afectând venele profunde ale membrelor inferioare (venele femurale, poplitee sau tibiale). Tromboza venoasă profundă apare mai frecvent la persoanele în vârstă sau cu anumiți factori de risc, putând fi declanșată de mai mulți factori cum ar fi: fumatul, obezitatea, contraceptivele orale, sarcina, tratamente hormonale cu estrogeni, traumatismele sau afecțiunile venoase, varicele hidrostatice, statul prelungit pe scaun, antecedentele familiale de tromboză venoasă profundă sau coagulopatii congenitale, insuficiență cardiacă, neoplasme.

Diagnosticul pozitiv se pune cu ajutorul ultrasonografiei Doppler membrelor inferioare, care poate vizualiza trombul intraluminal, în prezența simptomatologiei și eventual a altor teste pozitive cum ar fi D-dimerii. Tromboza venoasă profundă se poate evidenția, de asemenea pe baza explorării computer tomograf cu contrast (angio-CT în faza venoasă) sau a angiografiei, examene care nu sunt de obicei necesare.

Semne și simptome în tromboza venoasă profundă:
• Edem la nivelul segmentului afectat – în 50% din cazuri;
• Durere locală accentuată progresiv – în 50% din cazuri;
• Înroșirea și creșterea temperaturii tegumentelor supraiacente venei afectate – în 50-75% din cazuri;
• Accentuarea durerii la dorsiflexia piciorului (îndoirea piciorului) (semnul Homans);
• Crampe musculare profunde;
• Rar poate debuta direct cu simptome sugestive pentru trombembolism pulmonar – în 10% din cazuri;
• În cazuri rare poate fi asimptomatică sau cu simptome mult diminuate și nespecifice.

Criterii ultrasonografice directe de diagnostic în tromboza venoasă profundă:
– incapacitatea de compresie a venelor,
– vizualizarea trombului intraluminal,
– lipsa fluxului sangvin în venă,
– creșterea diametrului venos.

Criterii ultrasonografice indirecte:
– reducerea sau absența variației fazice cu respirația a fluxului de sânge intraluminal,
– lipsa răspunsului la manevra Valsalva,
– dilatarea colateralelor profunde,
– flux sangvin crescut în venele superficiale.

Avantajele ultrasonografiei sunt reprezentate de accesibilitatea largă, costul redus, absența iradierii și a riscurilor pentru pacienți. În anumite cazuri există limitări ale acestei metode de investigație – la pacienții obezi, cu edeme masive ale membrelor, aparate gipsate prezente pe segmentele afectate, comorbidități care reduc sensibilitatea vasculară periferică (diabet zaharat, ulcere varicoase etc).

Investigația nu presupune o pregătire specială și nu impune restricții alimentare. Pacientul își poate lua medicamentele înainte sau după examinare.

Important de știut este faptul că ecografia nu prezintă riscuri majore, nu este invazivă și poate fi repetată de câte ori este nevoie. Este de asemenea și mult mai puțin costisitoare în comparație cu alte metode de investigație. Cu toate acestea, ecografia Doppler presupune echipamente ecografice performante și un medic experimentat pentru a obține cele mai bune rezultate.

Tratament:

Obiectivele principale ale tratamentului sunt:
• Prevenția trombembolismului pulmonar;
• Reducerea morbidității;
• Prevenirea sau minimizarea riscului de apariție a sindromului posttrombotic.
Tratamentul trombozei venoase include:
• Tratament anticoagulant;
• Tromboliza farmacologică;
• Chirurgie endovasculară;
• Măsuri fizice.

Bibliografie:

1. Venous thromboembolic diseases: the management of venous thromboembolic diseases and the role of thrombophilia testing. National Clinical Guideline Centre (UK). 2012. 245 p.
2. Arnoldussen CWKP, Wittens CHA. An imaging approach to deep vein thrombosis and the lower extremity thrombosis classification. Phlebology. 2012; 27 Suppl 1:143-148.
3. Bernardi E, Camporese G. Diagnosis of deep-vein thrombosis. Thromb Res. 2018; 163:201-206.
4. Cohen AT, Agnelli G, Anderson FA, et al. Venous thromboembolism (VTE) in Europe. The number of VTE events and associated morbidity and mortality. Thrombosis & Haemostasis. 2007; 98(4):756-764.
5. What is Venous Thromboembolism? www.cdc.gov
6. Everything You Want to Know About Deep Vein Thrombosis (DVT) www.healthline.com
7. Trombembolismul pulmonar www.cardioportal.ro