Ecografie
- Acasă
- Specializări
La ReumaDiagnostic pot fi efectuate diferite tipuri de ecografii. Clinica este dotată cu 5 ecografe noi, performante și cu sonde de înaltă rezoluție. Ecografia reprezintă un element central pentru ReumaDiagnostic, pentru că este o metodă de diagnostic rapidă, fiabilă, neiradianta și mai ieftină decât alte metode imagistice (precum rezonanța magnetică) și pentru că avem 10 medici care pot efectua această investigație.
Ce tipuri de ecografii facem?
Ecografia musculoscheletală este investigația cel mai des efectuată și solicitată la ReumaDiagnostic, pe de o parte ca urmare a profilului centrului dar și pentru că avem 6 medici cu competență în ecografia aparatului locomotor. Cu ajutorul ecografelor noastre de înalta rezoluție se pot detecta inflamație sau rupturi tendinoase, rupturi musculare, inflamație sau acumulare de lichid în articulații sau burse, calcificări, corpi străini și se pot pune în evidență zonele hipervascularizate. Aceste modificări sunt detectate prin ecografie înainte să devină vizibile pe radiografiile convenționale. Ecografia are un rol primordial în detectarea patologiilor incipiente, atunci când tratamentul oferă cele mai bune șanse de vindecare. Alt avantaj esențial al ecografiei față de toate celelalte metode imagistice este caracterul dinamic, faptul că putem examina diferitele structuri musculo-tendinoase în timpul unor manevre specifice.
Ecografia abdominală este o investigație folosită atât ca metodă de screening, pentru evaluarea stării de sănătate și a funcționalității organelor abdominale, dar și ca metodă de diagnostic pentru afecțiunile abdominale. Ecografia folosește ultrasunete pentru a reproduce imagini ale organelor din cavitatea abdominală precum ficatul, colecistul, pancreasul, rinichii, splină, vezica urinară, uter, ovare sau prostată.
FibroScan, sau Elastografia hepatică este o tehnică de imagistică medicală care măsoară rigiditatea țesutului hepatic. Acest parametru este extrem de important, deoarece rigiditatea arată gradul de fibroză hepatică, adică acumularea de țesut cicatricial în ficat ca urmare a unor afecțiuni hepatice cornice. Procedura este rapidă, durând aproximativ 5-10 minute, și este efectuată de medicul radiolog. FibroScan-ul poate detecta schimbările în țesutul hepatic înainte ca acestea să devină ireversibile, permițând medicilor să intervină mai devreme și să ajusteze tratamentul dacă este necesar. De asemenea, este un instrument valoros în monitorizarea progresiei bolii și în evaluarea eficacității terapiei.
Ecografia Doppler este un examen medical al vaselor sanguine, neinvaziv, neiradiant, nedureros, pe bază de ultrasunete. Ecografia vizualizează structurile vasculare și efectul Doppler cuantifică viteza circulatorie și parametrii undelor fluxului sanguin. Ecografia Doppler a vaselor membrelor se efectuează pentru a evalua curgerea sângelui în artere sau vene, la pacienți cu factori de risc pentru îngustarea lor (diabetici, fumători, vârstnici), sau cu varice ori cu suspiciune de cheag de sânge în vas (tromboză). Tromboza venoasă profundă este o urgență medicală, atât din punct de vedere al conduitei diagnostice cât și terapeutice, de obicei afectând venele profunde ale membrelor inferioare (venele femurale, poplitee sau tibiale) și putându-se complica datorită migrării craniale a trombilor (ex. embolie pulmonară).
Ecografia Doppler carotidiană permite vizualizarea arterelor carotide și vertebrale, putând furniza un diagnostic precis al stenozelor carotidiene în cazul unui accident vascular cerebral (AVC) ischemic produs prin ocluzia arterelor carotide sau plăcilor instabile de aterom cu potențial emboligen și permite urmărirea pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală carotidiană. De asemenea, este utilă la pacienții cu risc cardiovascular crescut pentru screening în vederea depistării eventualelor îngroșări ale intimei, calculul indicelui IMT (intimă media thickness), evidențierea precoce a plăcilor de aterom și evaluarea riscului de AVC.
Ecografia de aorta abdominală, artere renale și celelalte ramuri, este efectuată pentru depistarea anevrismelor sau stenozelor arteriale.
Ecografia de arteră temporală este utilă în cazul suspiciunii de vasculită Horton, manifestată prin durere severă de cap și claudicație mandibulară (durere la nivelul maxilarului declanșată de masticație). În această afecțiune se inflamează vasele de sânge extracraniene. Este o afecțiune severă cu impact mare asupra sănătății, ecografia arterelor temporale putând decela semne sugestive pentru diagnostic.
Ecografia Cardiacă este o procedură care ne oferă o vedere de ansamblu asupra funcționării inimii, de la dimensiunea și forma acesteia, până la evaluarea valvelor cardiace și a eficienței pompării sângelui. Utilizarea ecografiei cardiace a devenit o practică standard în cardiologie, datorită capacității sale de a oferi informații vitale rapid și fără durere. Pacienții nu necesită pregătire specială și nu sunt expuși la radiații, aspecte care contribuie la popularitatea crescută a acestei metode de diagnostic. Prin această metodă, pot fi evaluate camerele inimii – atriile și ventriculele – pentru a detecta eventualele anomalii de dimensiune sau de funcționare. De asemenea, ecografia poate identifica probleme la nivelul miocardului, cum ar fi zone de infarct sau cardiomiopatii. Un alt aspect important pe care ecografia cardiacă îl poate releva este starea valvelor inimii. Valvulopatii precum stenoza sau insuficiența valvulară pot fi diagnosticate prin urmărirea mișcării și structurii valvelor, precum și a fluxului sanguin prin acestea. Acest lucru este esențial pentru planificarea tratamentului și monitorizarea evoluției bolilor valvulare. Ecografia cardiacă este deosebit de utilă și în evaluarea funcției diastolice a inimii – modul în care inima se relaxează și se umple cu sânge între bătăi. Disfuncția diastolică poate fi un semn precoce al insuficienței cardiace și este adesea descoperită în rândul pacienților hipertensivi sau a celor cu diabet. De asemenea, procedura poate fi folosită pentru a ghida alte proceduri cardiace, cum ar fi cateterismul cardiac, sau pentru a evalua efectele tratamentului după un infarct miocardic sau intervenții chirurgicale pe cord.
Ecografia nervilor periferici este extrem de utilă pentru evaluarea modificărilor care afectează diferite ramuri nervoase periferice precum : nervul median, ulnar, radial, plexul brahial și nervii membrelor inferioare. Ecografic se pot aprecia dimensiunea și structura nervului, utile în cadrul studiului sindroamelor compresive precum sindromul de tunel carpian sau neuropatia ulnară. De asemenea se poate determina dacă există întreruperea continuității fibrelor nervoase, aspect important în cadrul unor traumatisme în care se suspectează secțiunea nervului.
Ecografia de glande salivare este utilă pentru evaluarea litiazei salivare, în cadrul Sindromului Sjogren (afecțiune autoimună caracterizată prin secreție salivară și sacrimala reduse) sau leziunilor focale (chisturi, mase tumorale).