Arterita cu celule gigante (ACG) este cea mai frecventă formă de vasculită, care afectează în principal persoanele caucaziene în vârstă. Simptomele vizuale sunt raportate la aproximativ 26% dintre pacienți, complicația cea mai grava fiind pierderea permanenta a vederii, la 15% dintre pacienții afectați în principal din cauza Neuropatiei Optice Ischemice Anterioare (NOIA). Diagnosticul precoce și începerea tratamentului cu corticosteroizi sunt cruciale pentru prevenirea orbirii. Biopsia arterei temporale a fost considerată în mod tradițional standardul de aur pentru diagnosticul ACG. Deseori însă, biopsia arterei temporale este dificil de realizat din motive logistice, sau poate da rezultate fals negative din cauză că inflamația este prezentă in mod inegal pe traiectul arterei (“skip lesions”).
Utilizarea ultrasunetelor pentru diagnosticul ACG a fost raportată pentru prima dată în urmă cu peste 25 de ani. Complexitatea și caracterul invaziv al unei biopsii de arteră temporală contrastează cu natura non-invazivă și rezultatul imediat al unei ecografii de arteră temporală. Ca atare, Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR), recomandă ca ecografia arterei temporale, cu sau fără evaluare de artere axilare, să fie prima investigație imagistică la cei cu suspiciune de ACG, înainte de a lua în calcul biopsia arterei temporale. Grupul de lucru OMERACT a recomandat utilizarea semnului “halo-ului” (edem și inflamație a peretelui vasului) și semnului „compresiei” (incapacitatea de a elimina lumenul vasului din cauza inflamației peretelui) pentru identificarea ACG prin intermediul ecografiei arterei temporale.
CUM SE MANIFESTĂ ACEASTĂ AFECȚIUNE?
Semnele și simptomele arteritei temporale includ: dureri de cap, dureri de mandibulă sau braţ, dificultăţi de vedere (chiar episoade scurte de dispariţie a vederii la unul sau ambii ochi ), tuse iritativa nou apărută. Alte simptome includ febră (în jurul a 38°C), senzaţie de oboseală, scădere ponderală.
- Durerea de cap (cefaleea) poate fi uşoară sau severă, este resimțită la nivel temporal (la nivelul tâmplelor, zonă irigată de artera temporală), sau occipital. Cefaleea din acesta afecțiune este frecvent însoțită de durere la nivelul scalpului (tipic pacientul nu se poate pieptăna pe zona afectată pentru că acest gest simplu îi exacerbează durerea). Poate exista durere la palparea arterei temporale sau reducerea pulsului.
- Durere la nivelul mandibulei sau limbii (claudicaţie), resimțită în timpul masticației care obligă pacientul să se oprească din mestecat pentru a calma durerea. Claudicația apare din cauza fluxului sanguin inadecvat la nivelul mușchilor implicaţi în masticație.
- Pierderea vederii (cecitate) este în mod tipic bruscă și nedureroasă. Este afectat inițial un ochi iar în lipsa tratamentului adecvat va afecta și celălalt ochi. Cecitatea este consecința inflamației ramurilor ciliare posterioare ale arterelor oftalmice care conduc la neuropatie optică ischemică anterioară. Dacă tratamentul este inițiat rapid, procesul de orbire este reversibil.
CARE ESTE ROLUL ECOGRAFIEI DOPPLER DE ARTERĂ TEMPORALĂ ÎN DIAGNOSTICUL ACG?
Artera temporală este una dintre ramurile arterei carotide externe. Ea se anastomozează cu artera supratrohleară care provine din artera oftalmică, ramura a arterei carotide interne. În acest fel, artera temporală contribuie la legătura dintre circulația extra- și cea intracerebrală.
Artera temporală superficială
- În cazul ecografiei de arteră temporală, sonda ecografului este ținută de medicul examinator în fața urechii și apoi este mișcată de-a lungul tâmplei, spre frunte, urmărind traiectul arterei temporale.
- Ecografia arată îngroșarea peretelui arterial (semnul halo-ului) care are o sensibilitate între 60%-100% și o specificitate de 90% (depinzând de performata ecografului utilizat și de experiența examinatorului)
- Grosimea peretelui (halo-ului) măsurată de la nivelul intimei până la nivelul mediei de 0,4 mm este sugestivă pentru vasculită, și daca acesta depășește 1 mm este înalt predictivă pentru ACG.
- Semnul “compresiei” evidențiază lipsa colapsarii lumenului vascular care este un semn indirect de inflamație vasculară sau ocluzie arterială.
BIBLIOGRAFIE
- Ultrasound – Temporal Artery Doppler. UT Southwestern Department of Radiology. https://www.utsouthwestern.edu/education/medical-school/departments/radiology/protocols/assets/US%20Temporal%20Arteries.pdf