CENTRU MEDICAL DEDICAT AFECȚIUNILOR MUSCULO-SCHELETALE

Ecografia musculo-scheletală în patologiile sportive

Ecografia de părți moi sau musculo-scheletală este o modalitate imagistică performantă în cazul leziunilor țesuturilor moi, neiradiantă și neinvazivă.
ecografie-musculo-scheletala-patologie-sportiva

Ecografia de părți moi sau musculo-scheletală este o modalitate imagistică performantă în cazul leziunilor țesuturilor moi, neiradiantă și neinvazivă. Rezoluția imaginilor cu ultrasunete s-a îmbunătățit rapid în ultimii ani, iar capacitatea de a pune un diagnostic ecografic corect în cazul leziunilor sportive crește pe măsură ce tehnologia permite obținerea de imagini de înaltă calitate.

Ecografia permite realizarea diferenței între os, lichid, țesuturi moi (cum ar fi tendoanele, mușchii, ligamentele, cartilajul sau nervii) și alte structuri. De asemenea, permite evaluarea structurilor vasculare și confirmarea sau excluderea bolilor arteriale și trombozei venoase profunde. Important de precizat, ecografia musculo-scheletală este operator dependentă, adică randamentul diagnostic al acesteia depinde de formarea specializată și experiența examinatorului, fiind bine recunoscută curba grea și lentă de învățare a acestei tehnici.

Printre indicațiile clinice obișnuite se numără:

1. Afectarea tendinoasă – exemple: epicondilita laterală (cotul tenismenilor), epicondilita medială, tendinopatia rotuliană, alte tipuri de tendinopatii, tenosinovite, fisuri si rupturi tendinoase

Modificările de ecogenitate, grosime, formă, contur sau flux sanguin indică o posibilă tendinopatie. Lichidul din jurul tendonului sau din teaca acestuia poate fi, de asemenea, ușor de identificat cu ajutorul ultrasunetelor. Cu ajutorul tehnicilor Doppler color, vasele intra- sau peritendinoase pot fi identificate cu ușurință fără un mediu de contrast suplimentar. Hipervascularizația la nivelul tendonului lezat este compatibilă cu proces inflamator asociat. Ruptura tendoanelor este frecventă în cazul leziunilor sportive. În astfel de cazuri, examinatorii trebuie să determine localizarea și gradul rupturii.

Manevrele ecografice dinamice trebuie să facă parte din examinarea standard pentru leziunile tendinoase, acesta fiind un mare avantaj pe care ecografia îl are față de celelalte metode imagistice.

2. Leziunile ligamentare

Ligamentele solicitate într-o activitate sportivă viguroasă pot duce la entorse sau rupturi ale acestora, ceea ce poate duce la instabilitatea articulației afectate. Integritatea ligamentelor și stabilitatea articulației pot fi evaluate cu ajutorul ecografiei. De exemplu, glezna se numără printre articulațiile cel mai frecvent afectate si care poate fi examinată foarte bine ecografic.

Un alt exemplu întâlnit în practică este lezarea fasciculului anterior al ligamentului colateral ulnar al articulației cotului ce apare tipic la jucători de baseball, handbal, basket sau la aruncători de suliță.

3. Inflamații (bursită, sinovită)

O cantitate mare de lichid într-o bursă traumatizată este de obicei observată ca o masă anecoică, cu sau fără proliferare sinovială internă. Hipervascularizația înconjurătoare indică o stare inflamatorie acută. Atunci când se scanează o bursă, trebuie evitată presiunea excesivă a transductorului asupra suprafeței corpului.

Cele mai frecvent întâlnite sunt bursita subacromială la umăr, bursita olecraniană la cot, bursita prepatelară și/sau bursita infrapatelară profundă la genunchi și bursita retrocalcaneană la gleznă.

4. Fasciita plantară

Fasciita plantară se referă la inflamația fasciei plantare a piciorului. Este considerată cea mai frecventă cauză a durerii de călcâi. Ecografia este adesea modalitatea imagistică inițială de alegere; de obicei arată o grosime crescută a fasciei (>4,5 mm) și o fascie hiperecogenă, ce poate asocia hiperemie Doppler, fisuri ale entezei si entezofite calcaneene.

5. Rupturile musculare

Aproximativ 30% dintre leziunile sportive se produc la nivelul mușchilor. Cele mai multe leziuni musculare acute apar în urma unor contracții musculare violente sau a unei lovituri directe asupra mușchiului și, de obicei, apar la nivelul joncțiunii miotendinoase.

6. Leziunile de coafă rotatorie

Coafa rotatorilor este formată din patru mușchi (supraspinos, infraspinos, subscapular, rotund mic), fiecare cu tendonul lui și care acționează împreună mișcând si stabilizând umărul. Pacienții mai tineri dezvoltă leziuni de coafă rotatorie în urma unui traumatism sau ca urmare a suprasolicitării brațelor deasupra capului.

7. Hematoamele

Hematoamele sunt colecții de sânge localizate ce se pot forma oriunde în organism. Hematomul în interiorul mușchiului rupt se dezvoltă de obicei ulterior traumatismului. Acesta provoacă frecvent compromiterea funcțională a mușchiului si este recomandat bilanțul complet ecografic, stabilirea gradului de leziune musculara si puncție cu evacuare în faza acuta în cazul hematoamelor voluminoase.

Urmăririle ecografice în serie ajută la înțelegerea procesului de vindecare. În cadrul examinărilor repetate, se observă că mușchiul lezat poate fi înlocuit de țesut fibrotic, care își reduce elasticitatea și rezistența. Pentru sportivii de elită, ecografia oferă informații valoroase despre vindecarea leziunilor musculare și ajută stabilirea momentul potrivit pentru revenirea la activitatea sportivă.

8. Patologia degenerativă, cronică

9. Masele subcutanate și intramusculare

Rabdomioliza legată de sport este o afecțiune severă și potențial amenințătoare de viață. Rabdomioliza de efort urmează, de obicei, exercițiilor fizice intense, cum ar fi un maraton sau culturismul. În lipsa unui tratament prompt, se poate dezvolta insuficiență renală acută. Prezentările clinice, precum și datele de laborator și imagistice permit stabilirea unui diagnostic corect. Ecografia oferă o vizualizare directă a modificării ecogenității mușchiului afectat ce ajută la diagnostic.

Ecografia redă o imagine dinamică a structurilor țesuturilor în mișcare. Capacitatea explorării dinamice îi conferă un avantaj față de RMN sau CT, în timp ce alt avantaj al ecografiei este prețul net inferior RMN-ului și CT-ului.

Ecografia are, de asemenea, un rol în vizualizarea fracturilor, în special a fracturilor de stres sau a fracturilor mici cu avulsie, care nu pot fi de multe ori vizualizate pe radiografiile simple din cauza suprapunerii structurilor. La sportivii tineri, trebuie excluse fracturile apofizare, iar ecografia oferă o bună vizualizare a acestor leziuni.

În plus față de rolurile sale diagnostice, ultrasunetele pot fi utilizate în timpul infiltrațiilor pentru a permite vizualizarea directă a structurii țintă care este injectată. Atunci când se utilizează în acest mod, acul poate fi vizualizat în timp ce este direcționat în timpul procedurii. Acest lucru este extrem de util pentru a se asigura că un medicament sau un produs injectabil este plasat direct în zona care provoacă durerea.

În concluzie, ecografia de părți moi în leziunile sportive facilitează detectarea, localizarea și gradarea leziunilor, ajută la clarificarea stadiului și a gravității leziunilor și ajută medicii să adapteze planurile de tratament si de recuperare.

Bibliografie:
1. C. Nofsinger, J.G. Konin, Diagnostic ultrasound in sports medicine: current concepts and advances,Sports Med Arthrosc, 17 (2009), pp. 25-30
2. P. Peetrons,Ultrasound of muscles,Eur Radiol, 12 (2002), pp. 35-43
3. S. Bianchi, P.A. Poletti, C. Martinoli, et al.,Ultrasound appearance of tendon tears. Part 2: lower extremity and myotendinous tears,Skeletal Radiol, 35 (2006), pp. 63-77
4. J.E. Jensen,Stress fracture in the world class athlete: a case study,Med Sci Sports Exerc, 30 (1998), pp. 783-787

Distribuie:

Str. Movilei nr. 2, Bl. D, parter (fostul BankPost), – intrarea în diagonală cu Biserica Sf. Haralambie, Galați, jud Galați

Str. Galații Noi nr. 5,
Bloc L2, scara 2, parter,
Galați, jud Galați

Program:
Luni – Vineri : 07.00 – 21.00

din aceeași categorie
abdominal-ultrasound

ECOGRAFIA ABDOMINALĂ

Ecografia abdominală reprezintă o examinare a abdomenului cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată ca metodă de primă intenție în investigarea patologiei abdominale,

mai multe »
chisturi-renale_1200

Chisturile renale

Chisturile renale reprezintă o colecție lichidiană care se formează la nivelul rinichilor. Cel mai frecvent aceastea sunt chisturi renale simple

mai multe »
Categorii articole