CENTRU MEDICAL DEDICAT AFECȚIUNILOR MUSCULO-SCHELETALE

Ecografia musculoscheletală la genunchi: metoda rapidă și precisă de identificare a leziunilor

Genunchiul este cea mai mare articulație din corpul uman și este formată din 3 oase: femurul, tibia și rotula (patela).
ecografie-musculo-scheletala_3

Genunchiul este cea mai mare articulație din corpul uman și este formată din 3 oase: femurul, tibia și rotula (patela). Alături de sistemul osos , un important sistem ligamentar ajută la stabilizarea acestei articulații.

Comform studiilor durerea de genunchi este a două cauză de durere cronică, și cel puțin o treime din populație suferă, la un moment dat dureri la nivelul acestei articulații, femeile fiind mai afectate decât bărbații.

În activitățile sportive leziunile genunchiului reprezintă aproximativ 55% din totalul afecțiunilor, entorsele reprezentând cea mai frecventă patologie întâlnită.

Nu în ultimul rând sedentarismul, obezitatea și bolile metabolice cresc prevalența bolii artrozice. Prevalența enormă a acestor patologii, reprezintă o provocare pentru sistemele de sănătate, pentru medici, dar și pentru pacienți, leziunile avansate putând fi debilitante și scăzând semnificativ calitatea vieții.

Ecografie musculoscheletală genunchi - indicații și avantaje

Deși în mod tradițional, radiografia, apoi examenul RMN reprezintă metode de investigație a acestei articulații, ecografia are multiple avantaje identificând leziuni rapid și precis.

Indicații ale ecografiei musculoscheletale în patologia genunchiului:

    • hidartroză: acumularea fluidă la nivel articular datorită traumatismelor sau sindromului inflamator este ușor vizibilă în ecografie
    • sinovita: în gonartroză, PR etc.
    • leziuni tendinoase și ligamentare: în entorse de genunchi , leziuni de ligamente colaterale, cvadriceps etc (rupturi sau tendinopatii)
    • identificarea chistului Baker
    • entezopatii: tendon cvadricipital, jumper’s knee, PR, SA
    • boala Osgood Schlatter- identificarea modificărilor la nivelul tuberozității tibiale
    • bursite: pre-, infra- și suprapatelare, bursite de “pes anserinus”
    • evaluarea structurilor osoase pentru fracturi oculte, osteofitoză etc
    • sindrom de fricțiune a tractului iliotibial
    • evaluarea cartilajului la nivelul trohleei femurale
    • evaluarea meniscurilor și ligamentelor încrucișate ( examenul IRM este “gold standard”), dar ecografia are valoare predictivă pozitivă 75% și negativă 92%. Astfel se pot stabili indicații pentru evaluarea în detaliu a meniscurilor( cu IRM), sau din contră evitarea unor investigații mai scumpe și nu tot timpul disponibile în timp scurt.

Tratamente specifice pentru afecțiunile genunchiului

Toate afecțiunile prezentate mai sus, au tratamente specifice: puncții, infiltrații, aspirații care se pot ghida ecografic.

Astfel:

  • examinarea ultrasonografica este foarte utilă, și este preferată altor investigații pentru evaluarea structurilor extrarticulare
  • examinarea se poate face țintit, în funcție de examenul clinic și simptomatologie
  • nu are efecte adverse, se poate repetă, prezintă disponibilitate și preț redus (comparativ cu IRM)
  • oferă posibilitatea examinării dinamice, în poziții de stres și comparativ cu partea controlaterala
  • injecțiile terapeutice intra și periarticulare se efectuează de preferat sub control ecografic

În concluzie, ecografia musculoscheletală a genunchiului este o metodă imagistică non-invazivă, rapidă și precisă, cu multiple indicații în patologia acestei articulații. Datorită avantajelor pe care le oferă, examinarea ultrasonografică poate fi preferată altor investigații și poate fi utilizată pentru evaluarea structurilor extrarticulare. În plus, injectările terapeutice intra și periarticulare se efectuează de preferat sub control ecografic, ceea ce crește eficiența și siguranța procedurilor.

Dacă simțiți durere sau disconfort la nivelul genunchiului, vă recomandăm să discutați cu un medic specialist din cadrul centrului medical ReumaDiagnostic, despre posibilitatea de a efectua o ecografie musculoscheletală a genunchiului pentru o diagnosticare și o tratare mai precisă și eficientă a afecțiunii.

În plus, dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre ecografia musculoscheletală a genunchiului sau alte subiecte legate de patologia musculoscheletală, vă invităm să urmăriți site-ul nostru și să fiți la curent cu cele mai noi informații din domeniu.

Distribuie:

Str. Movilei nr. 2, Bl. D, parter (fostul BankPost), – intrarea în diagonală cu Biserica Sf. Haralambie, Galați, jud Galați

Str. Galații Noi nr. 5,
Bloc L2, scara 2, parter,
Galați, jud Galați

Program:
Luni – Vineri : 07.00 – 21.00

din aceeași categorie
abdominal-ultrasound

ECOGRAFIA ABDOMINALĂ

Ecografia abdominală reprezintă o examinare a abdomenului cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată ca metodă de primă intenție în investigarea patologiei abdominale,

mai multe »
Categorii articole