Tiroida reprezintă cea mai mare glandă endocrină din organism și este situată superficial, pe fața anterioară a gâtului. Este formată din doi lobi uniți printr-un istm, având forma literei H și prezintă o vascularizație bogată. Ecografia tiroidiană reprezintă o explorare imagistică performantă, noninvazivă, neiradiantă și nedureroasă, fiind metoda imagistică de primă intenție în evaluarea bolilor tiroidiene.
Indicații ale ecografiei tiroidiene:
– confirmarea prezenței unui nodul tiroidian, atunci când examenul fizic este neconcludent
– caracterizarea nodulilor tiroidieni (dimensiuni, structură internă, vascularizație)
– ridicarea suspiciunii de malignitate, prin criterii ecografice specifice, precum ecogenicitatea, prezența marginilor neregulate, a microcalcificarilor sau a vascularizației intranodulare crescute la examinarea Doppler
– diferențierea între noduli tiroidieni și alte mase cervicale
– evaluarea modificărilor difuze de la nivelul tiroidiei
– detectarea tumorii reziduale sau a recurențelor postoperatorii, dar și a metastazelor în ganglionii limfatici cervicali
– screeningul pacienților cu risc crescut de cancer tiroidian (de exemplu, pacienți cu antecedente de cancer tiroidian familial, neoplazie endocrină multiplă (MEN II) și istoric de iradiere a regiunii gâtului în copilărie
– ghidarea procedurilor de diagnosticare (citologie/biopsie) și a celor intervenționale.
Tehnica de examinare
Pacienții sunt examinați în poziție culcată pe spate, cu gâtul în hiperextensie. Se utilizează un transductor de înaltă frecvență cu matrice liniară (7-15 MHz), care asigură o penetrare adecvată a țesutului tiroidian și o imagine de înaltă rezoluție. Avantajele majore ale ecografiei sunt faptul că aceasta produce imagini dinamice, în mișcare în timp real, astfel încât operatorul poate observa caracteristici precum direcția și viteza fluxul sanguin la nivelul vaselor, prezența și modelul de vascularizație a maselor tiroidiene, dar și faptul că poate fi repetată oricând fără riscuri la nevoie.
Examinarea ecografica urmărește determinarea dimensiunilor și a volumului tiroidei, a structurii acesteia, precum și identificarea caracteristicilor imagistice ale unei mase (localizarea, dimensiunea, forma, marginile, ecogenitatea, conținutul și modelul vascular).
Bolile tiroidiene sunt mai frecvent întâlnite la femei decât la bărbați și se prezintă deseori ca o tumefacție la nivelul porțiunii anterioare a gatului, care poate determina dificultate la înghițire, disconfort sau răgușeală. Din punct de vedere ecografic, pot fi evidențiați noduli cu caractere benigne/maligne, o mărire difuză a tiroidei sau un aspect heterogen cu modificări ale vascularizației la examenul Doppler.
Nodulii tiroidieni reprezintă o creștere dezorganizată a celulelor tiroidiene, combinată frecvent cu apariția fibrozei la nivelul leziunii. Aceștia sunt adesea întâlniți în practica medicală, fiind descoperiți la 3-7% dintre adulți la examenul fizic și la >25% la ecografia tiroidiană. Nodulii tiroidieni pot fi unici sau multipli, secretanți sau nesecretanți de hormoni, benigni (95%) sau maligni (5%).
Ecografia tiroidiană este obligatorie în toate cazurile în care examenul fizic demonstrează prezența unui nodul tiroidian. De asemenea, este obligatorie examinarea ultrasonografica a grupelor ganglionare cervicale, deoarece aproximativ jumătate din cancerele tiroidiene au metastaze ganglionare la momentul diagnosticului. Dacă există suspiciunea ecografică, pentru a confirma natura malignă a unui nodul este necesară efectuarea unei puncții tiroidiene, iar utilizarea ghidajului ecografic duce la o creștere a acurateții diagnostice.
Dintre afecțiunile care se prezintă cu mărire difuză a glandei tiroide sau aspect heterogen, cele mai frecvent întâlnite sunt gușa multinodulară, tiroidita Hashimoto (limfocitară), tiroidita subacută și boala Graves. Caracteristicile ecografice ale acestor procese pot fi similare, dar au analize de laborator și prezentări clinice diferite. Prin urmare, în aceste afecțiuni, constatările ecografice trebuie privite în raport cu starea clinică și profilul biochimic al pacientului.
Concluzie
Ecografia tiroidiană reprezintă un instrument valoros în evaluarea bolilor tiroidiene, iar progresele în ceea ce privește calitatea și fidelitatea imaginilor au determinat creșterea acurateței diagnosticului. Ecografia reprezintă modalitatea imagistică de primă intenție pentru evaluarea maselor tiroidiene.
Bibliografie:
1.Baskin HJ. Ultrasound of thyroid nodules. In: Baskin HJ, editor. Thyroid Ultrasound and Ultrasound-guided FNA Biopsy. Boston: Kluwer Academic Publisher; 2007. pp. 71–86
2.Chaudhary V, Bano S. Imaging of the thyroid: Recent advances. Indian J Endocrinol Metab. 2012;16:371–6
3. Gharib H, Papini E, Valcavi R, Baskin HJ, Crescenzi A, Dottorini ME, et al. American Association of Clinical Endocrinologists and Associazione Medici Endocrinologi medical guidelines for clinical practice for the diagnosis and management of thyroid nodules. Endocr Pract. 2006;12:63–102.
4.Moon WJ, Jung SL, Lee JH, Na DG, Baek JH, Lee YH, et al. Benign and malignant thyroid nodules: US differentiation–multicenter retrospective study. Radiology. 2008;247:762–70