Centru medical dedicat patologiei musculoscheletale

INFILTRAȚII ECOGHIDATE ÎN PATOLOGIILE MUSCULO-SCHELETALE

Ecografia este o metodă imagistică care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini ale diferitelor structuri  precum tendoane, ligamente sau mușchi.
Infiltratii PRP- Centrifuga PRP ReumaDiagnostic0112

Ecografia este o metodă imagistică care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini ale diferitelor structuri  precum tendoane, ligamente sau mușchi. Ultrasunetele sunt din ce în ce mai folosite pentru ghidarea punctiilor, asigurând astfel succesul manevrei. Medicul este capabil să urmărească administrarea tratamentului dorit către structura afectata.

Localizarea superficială a elementelor musculo-scheletale oferă avantajul terapiei locale cu ajutorul infiltrațiilor.

Structurile articulare, de dimensiuni mari se pot infiltra și utilizând repere anatomice, deși succesul actului terapeutic depinde în mare măsură de experiența medicului.

Folosirea ecografiei în scopul acestor manevre terapeutice are mai multe avantaje: oferă siguranță în evitarea structurilor nobile (vase și nervi), pot fi infiltrate structuri de mici dimensiuni și poate fi evaluat răspunsul terapeutic țintit.

Reperele anatomice modificate în cadrul patologiilor degenerative (osteofitoză, îngustări ale spațiului articular, status posttraumatic –după fracturi vechi consolidate vicios) pot genera confuzie la examenul clinic local și în stabilirea abordului terapeutic optim. Și în acest caz, ecografia ne orientează în planul de tratament.

Afecțiunile sistemului musculo-scheletal, pot apărea ca și consecință a unei patologii inflamatorii sau ca urmare a suprasolicitării mecanice. Terapia injectabilă locală are ca scop reducerea inflamației și scăderea durerii. Substanțele folosite sunt în general combinații între corticosteroizi și anestezice locale, substanțe vascoelastice, derivați de acid hyaluronic sau PRP.

Manevrele de infiltrare trebuie să respecte principiile generale de asepsie și antisespsie. Astfel locul viitoarei puncții/infiltrații se dezinfectează corespunzător, iar apoi zona este izolata cu un câmp steril. Utilizarea ecografiei permite vizualizarea acului și repoziționarea lui în timp real pentru o reușită terapeutică deplină în condiții de siguranță.

Indicațiile infiltrațiilor ecoghidate sunt:

Patologie articulară degenerativă: omartroză (artroza umărului ), rizartroză (artroza bazei policelui), gonartroză (artroza genunchiului), coxartroza (artroza coxo-femurală).

Patologie articulară inflamatorie: sinovita pumnului, sinovita genunchiului sau gleznei

Bursite: cele mai frecvente la nivel olecranian și prepatelar-asigură aspirația și analiza lichidului bursal precum și tratamentul local în funcție de etiologie

Tenosinovite: ale tendoanelor extensoare sau flexoare ale mâinii, în tenosinovita de Quervain-asigură vizualizarea tendoanelor afectate și tratamentul local fără leziuni iatrogene tendinoase.

Biopsii: în formațiuni fără etiologie cunoscută; poate orienta un act chirurgical mai extins- depărtarea de planul cutanat, localizare, relația cu structurile vasculo-nervoase.

Calcificări : la nivelul umărului, mai ales tendonul mușchiului supraspinos- trituratii, distensii în umărul înghețat, tratament local antialgic- antiinflamator

Epicondilite: cele mai frecvente la nivelul cotului-diagnostic, tratament local cu substanțe antiinflamatoare sau PRP

Sindroame de impingement: la nivelul umărului, trohanterian, patelar superior și inferior, condilian lateral

Utilizarea infiltrațiilor ecoghidate crește acuratețea și eficiența locală a produselor utilizate, scade nevoia utilizării pe termen lung a  AINS pe cale orală sau sistemică și implicit efectele adverse ale acestora (cardio-vasculare, sângerări gastro-intestinale etc.).

Distribuie:

Str. Galații Noi nr. 5,
Bloc L2, scara 2, parter,
Galați, jud Galați

Program:
Luni – Vineri : 10.00 – 19.30

reumadiagnostic in media

Reumadiagnostic în media

tratamente

Tratamente

Boli de țesut conjunctiv și vasculite 2

Boli de țesut conjunctiv și vasculite

Manifest¦ri musculo-scheletale ale altor boli sistemice1

Manifestări musculo-scheletale ale altor boli sistemice (patologie endocrinologică și diabet, amiloidoze, hepatite și crioglobulinemie)

Patologia cartilajului și a osului subcondral1

Patologia cartilajului și a osului subcondral

Patologia mecanico-degenerativ¦ a coloanei vertebrale 1

Patologia mecanico-degenerativă a coloanei vertebrale

Patologia osoas¦ metabolic¦2

Patologia osoasă metabolică

Reumatism abarticular 1

Reumatism abarticular

Articole din aceeași categorie