CENTRU MEDICAL DEDICAT AFECȚIUNILOR MUSCULO-SCHELETALE

Neurologie

Neurologia reprezintă ramura medicinei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos. Aceasta studiază structuri complexe precum creierul, măduva spinării, nervii și mușchii corpului uman.

Neurologia tratează o gamă largă de tulburări, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, epilepsia, migrenele, tumorile cerebrale și ale maduvei spinării, scleroza multiplă, distrofiile musculare, bolile degenerative (boala Parkinson, boala Alzheimer, etc.), bolile infecțioase ale sistemului nervos, malformații, precum și alte afecțiuni neurologice.

Această specializare joacă un rol crucial în diagnosticarea, tratarea și gestionarea accidentelor vasculare cerebrale (AVC), una dintre cele mai grave și mai des întâlnite afecțiuni neurologice, ce poate avea consecințe și complicații pe termen lung, de la paralizie, pierderea funcției de vorbire, tulburări de înghițire, până la deficite cognitive. Astfel, administrarea tratamentului de urgență de către neurolog reprezentat de terapia trombolitică și alte intervenții complementare pot ajuta la restabilirea fluxului de sânge către creier, la reducerea leziunilor cerebrale și a consecințelor pe termen lung. Neurologul este totodată implicat și în gestionarea factorilor de risc și în dezvoltarea unor strategii de prevenire a recurenței AVC-ului, spre exemplu managementul tensiunii arteriale, controlul diabetului zaharat, promovarea unui stil de viață sănătos și administrarea medicamentelor anticoagulante sau antiplachetare, în funcție de caz și de particularitățile pacientului.

neurologie
neurologie_1

O altă problemă des întâlnită în societatea contemporană este cefaleea, aceasta implicând o abordare complexă, datorită multitudinilor de cauze posibile pentru această afecțiune. În funcție de tipul și caracteristicile durerilor de cap (durata, severitatea, localizarea, factorii de declanșare) neurologul poate recomanda terapii preventive și de tratare a sindromului migrenos, cum ar fi medicamentele, modificări ale stilului de viață, tehnici de relaxare sau alte terapii non-medicamentoase.

Bolile demielinizante precum scleroza multiplă, neuromielita optică, encefalomielita acută diseminată sunt afecțiuni caracterizate prin deteriorarea sau distrugerea mielinei, stratul protector care învelește fibrele nervoase în sistemul nervos central (creier și măduva spinării) sau în sistemul nervos periferic (nervii periferici). Neurologul gestionează tratamentul și posibilele complicații asociate acestora.

De asemenea, neurologia este specialitatea ce se ocupă cu gestionarea bolilor degenerative neurologice, precum boala Parkinson sau boala Alzheimer, contribuind la diagnosticul timpuriu, managementul simptomelor, monitorizarea și gestionarea progresiei bolii din stadii precoce, oferirea de consiliere și suport pacientului, precum și coordonarea îngrijirii acestuia pentru a asigura o calitate a vieții cât mai bună.

O altă categorie de patologii gestionate de către medical neurolog este reprezentată de distrofiile musculare (distrofia musculară Duchenne, distrofia miotonică, distrofia musculară Becker), o grupă de afecțiuni caracterizate prin degenerarea progresivă a țesutului muscular. Acestea sunt cauzate de mutații care afectează producția sau funcționarea proteinelor necesare pentru sănătatea mușchilor, tratamentul acestora fiind de obicei simptomatic și concentrându-se pe gestionarea simptomelor și a complicațiilor asociate (terapia fizică, terapia ocupațională, dispozitivele de asistență și alte intervenții ce pot ajuta la menținerea funcției musculare).

Între diferitele teste adiționale pe care neurologul le utilizează la nevoie în funcție de caz se numără electroencefalografia (EEG), electromiografía (EMG), puncția spinală cu analiza lichidului cefalorahidian, testele de autoanticorpi, analiza potențialelor evocate și diferite alte tipuri de examene electrofiziologice și investigații imagistice (RMN, tomograf, etc.) adaptate patologiei fiecărui pacient.

Recuperarea medicală este extrem de importantă în arsenalul terapeutic al medicului neurolog, dar și în schemele de prevenție ale deficitelor neurologice. În cadrul clinicilor de recuperare medicală, neurologul este cel care lucrează împreună cu medicul de recuperare, cu echipe de reabilitare sau cu fiziokinetoterapeuți pentru a dezvolta planuri personalizate de reabilitare care să ajute la îmbunătățirea funcției motorii, a funcției cognitive și a altor aspecte ale vieții pacienților afectați de bolile neurologice.

Tratamentele și terapiile neurologice moderne contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă de afecțiuni neurologice. Prin diagnosticarea, gestionarea și recuperarea medicală adecvată a acestor afecțiuni, precum și prin colaborarea cu celelalate specialități medicale precum radiologia și imagistica medicală, reumatologia, cardiologia, chirurgia vasculară, ortopedia, medicina de recuperare și fiziokinetoterapia, medicul neurolog ajută pacientul în reabilitarea diferitelor afecțiuni și deficite neurologice, precum și să trăiască o viață mai sănătoasă și mai activă.