Conf. Dr. Nicolae Sârbu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, răspunde la câteva întrebări legate de testele de imagistică medicală care pot semnala prezența celulelor/tumorilor maligne.
Ce teste de imagistică medicală trebuie să facă un pacient pentru a depista posibila prezență a celulelor sau tumorilor maligne?
Tehnicile de imagistică medicală sunt esențiale în detecția și monitorizarea bolilor neoplazice, furnizând informații morfologice și funcționale. În multe patologii, metodele de primă intenție sunt ecografia, care este o metodă noninvazivă, neiradiantă și ușor accesibilă, precum și metodele de radiologie convențională, care pot orienta, în funcție de localizarea neoplazică, continuarea investigațiilor cu metode imagistice mai performante, de tip CT (de exemplu, pentru cancerul pulmonar, din sfera digestivă, patologia oncologică osoasă, etc) sau IRM (de exemplu, pentru cancerul rectal, prostatic, de sân sau în patologia neoplazică neurologică sau musculo-scheletală, etc).