CENTRU MEDICAL DEDICAT AFECȚIUNILOR MUSCULO-SCHELETALE

Reumatologie

Reumatologia este specializarea care se ocupă de diagnosticarea și tratarea persoanelor cu afecțiuni nontraumatice și nechirurgicale ale sistemului musculo-scheletal.

Medicul reumatolog oferă următoarele servicii în cadrul centrului:

 • Consultație inițială
 • Consultație după investigații
 • Consultație de control: pentru monitorizarea răspunsului la tratament
 • Referat medical
 • Ecografie musculo-scheletală
 • Infiltrații 
 • Capilaroscopie
 • Biopsie grăsime subcutanata
 • Sialometrie
 • Test Patergie (Boală Behcet)
Reumadiagnostic Reumatologie Galati (2)

Consultația inițială reprezintă primul contact al pacientului cu medicul, în care se efectuează anamneza și un prim examenul clinic amănunțit. Acesta etapă extrem de importantă, este urmată în anumite cazuri de recomandarea investigațiilor pertinente respectiv propunerii tratamentului.

Patologia abordată de medicul reumatolog include:
– Artropatiile inflamatorii (artrită precoce, artrită reumatoidă, artrită psoriazică, spondilartritele, artropatia microcristalină (gută și condrocalcinoza) artritele reactive și infecțioase (Lyme, Whipple, artrite post-virale și septice)
– Boli de țesut conjunctiv și vasculite (Lupus eritematos diseminat, sindrom anti-fosfolipidic, Sclerodermie sistemică- fenomen Raynaud, Polimiozită, Dermatomiozită și alte miopatii de natură inflamatorie, vasculite ANCA și poliarterita nodoasă, polimialgia reumatică și vasculita cu celule gigante, boală Behçet, policondrita recidivantă)
– Patologia cartilajului și a osului subcondral  -osteoartrită (omartroză, rizartroză, gonartroza, coxartroza, hallux valgus)
– Patologia mecanico-degenerativă a  coloanei vertebrale : spondiloză, discopatia-spondilodiscartroza cervicală, toracala, lombară și de sacroiliace, stenoza de canal lombar, hernia de disc lombară și cervicală
– reumatism abarticular (bursite, tendinite, entezite, sindromul de durere cronică generalizată-fibromialgie)
– Patologia osoasă metabolică (osteoporoză, osteomalacie, osteonecroza de cap femural)
– Manifestări musculo-scheletale ale altor boli sistemice (patologie endocrinologică și diabet, amiloidoze, hepatite și crioglobulinemie)

Examenele complementare care pot ajuta la confirmarea suspiciunii diagnostice sau la stabilirea gravității acesteia (în cazul în care diagnosticul este deja evident din punct de vedere clinic) sunt :

 • analize de laborator
 • analiza lichidului sinovial
 • radiografii
 • ecografie musculoscheletala
 • RMN
 • CT
 • Ecografie abdominală
 • Ecografie Doppler venos/arterial
 • EMG
 • Capilaroscopie
 • Biopsie (glanda salivară, grăsime, mușchi, sinoviala)

Anumite investigații pot fi realizate în clinică, altele în alte centre medicale.

Investigații pe care le putem asigura în clinică sunt :

 • Ecografie musculo-scheletala
 • Ecografie abdominală
 • Ecografie Doppler venos/arterial
 • Capilaroscopie
 • Biopsie grăsime subcutanata
 • Sialometrie
 • Test Patergie (Boală Behcet)
 • Analiză lichidului sinovial

 

După realizarea diagnosticului, va fi propus un plan de tratament respectiv de urmărire, variabil în funcție de patologia fiecărui pacient.

Tratamentul poate fi doar medicamentos, poate fi  completat de infiltrații sau un program de recuperare medicală.

Reumadiagnostic Reumatologie Galati (12)
Infiltrația reprezintă actul de introducere a unei substanțe la nivelul organului afectat (articulație, bursă, peritendinos)
 
Substanțele folosite în centrul nostru sunt: Diprophos, Acid Hialuronic, etc. Infiltrațiile pe care le efectuăm sunt cu/fără ghidaj ecografic
 
Diprophos: este o substanță destinată administrării intră-articulare, periarticulare sau intramusculare. 
Diprophos-ul face parte din categoria glucocorticoizilor, substanțe cu rol antiinflamator. Acești compuși sunt utilizați în toată lumea pentru patologia articulară de tip inflamator. Scopul lor este de a încetini sau chiar stopa  procesul inflamator de la nivelul articulației și prin urmare durerea rezultată.
 
Medicii injectează substanța direct în articulație, bursă sau în apropierea tendonului afectat. Beneficiul acestui tratament este variabial de la caz la caz și poate dura de la câteva zile la mai mult de 12 luni.
 
Agentul glucocorticoid Diprophos se poate injecta în următoarele zone:
– Umăr: tenosinovita tendon bicipital, bursită sub-acromiala, artrită gleno-humerală sau acromioclaviculară, capsulită retractilă (umăr înghețat), tendinopatie calcică a calotei rotatorilor
– Cot: bursită olecraniană, epicondilită laterală sau medială, artrită cot
– Mâna și pumn: artrită radiocarpiana, tenosinovita de Quiervain, tenosinovita extensorilor sau a tendonului ulnar, rizartroză-artroză rădăcinii degetului mare, nervul median  în cadrul afectării sale din sindromul de tunel carpian, tenosinovita stenozanta sau degetul în resort, artrită metacarpo-falangiana sau interfalangiana rebelă la tratament (din cadrul artropatiilor inflamatorii preum artrită reumatoidă, artrită psoriazică sau nediferențiată), puseu inflamator de artroză interfalangiene proximale (noduli de Bouchard)
– Șold: sindromul dureros al marelui trohanter: bursită sau tendinopatie pertrohanterica, artrită coxo-femurală
– Genunchi: bursită subcvadricipitala, chist Baker (popliteal), bursită pre sau retropatelară, bursită pes anserinus
– Glezna și picior: tenosinovita tendonului tibial anterior, peronier scurt sau lung, artrită tibio-talara, subtalară, bursită pre și retro calcaneană, Bursită pre-Ahileana.
 
Există și multiple situații care nu se pretează  acestui tip de tratament (precum patologia degnerativa de menisc, durere generată de leziuni osteocondrale, gonartroză cu genunchi « uscat » etc.).
Contraindicațiile absolute pentru orice tip de înfiltrație intră-articulară sunt reprezentate de tulburările de coagulare și hemostază ereditare (hemofilia etc) sau secundare tratamentului anticoagulant oral (Sintrom, Trombostop, Warfarina, Eliquis, Pradaxa).
Infiltrațiile la nivelul articulațiilor periferice se pot realiza în siguranță pentru pacienții antiagregati (Aspirina, AspirinCardio, Aspenter, Clopidogrel-Plavix).
Contraindicațiile absolute ale infiltrațiilor cu glucocorticoizi sunt reprezentate de infecție locală sau sistemică (cu febră și frison în ultimele 24-48 de ore), fracturi sau ruptură tendinoasă, suspiciunea de infecție locală-artrită sau bursită septică, eritem sau celulită ale țesutului cutanat periarticular. Contraindicațiile relative sunt reprezentate de diabet zaharat dezechilibrat (risc de hiperglicemie).
Raportul risc-beneficiu este în general favorabil, dar se impune limitarea numărului de infiltrații la maxim 3/an/zonă pentru a evita atrofia țesuturilor din zona, respectiv a degenerescenței cartilaginoase care pot apărea după realizarea prea multor infiltrații cu glucocorticoizi (în aceeași zonă).
 
Ce afecțiuni pot beneficia de o astfel de terapie?
– Umăr – tendinopatie/ruptură tendoane ale coafei rotatorilor, artroza umărului
– Cot: epicondilită lateral, medială, artroza cotului
– Genunchi: Gonartroza (în stadii incipiente), condromalacia, tendinopatie patelară
– Gleznă: tendinopatie Ahileana, artroză tibio-talara, talo-naviculară
– Leziuni traumatice musculare/sportive

Capilaroscopia
– este o tehnică neinvazivă și nedureroasă de observare a vaselor capilare cutanate și subcutanate prin piele ale patului capilar (a pielii de la nivel periunghial) cu ajutorul unui videocapilaroscop (un tip special de microscop) mărindu-se de la 20-100 de ori zona investigată
– este relativ ușor de interpretat, rapidă, cu sensibilitate mare și specificitate bună
– pregătirea prealabilă nu este necesară cu excepția faptului că trebuie să va prezențați fără ojă sau lac de unghii și fără manichiură (sau tăierea cuticulelor) cu 2 săptămâni înainte de examinare

Ce modificări morfologice pot fi diagnosticate ?

Capilaroscopia permite diagnosticarea unor modificări morfologice la nivelul capilarelor periunghiale asociate urmatoarelor afecțiuni:
– Sindrom Raynaud
– Ulcere digitale (scleroză sistemică progresivă);
– Boli de colagen cu afecţiuni vasculare secundare (dermatopolimiozita, poliartrită reumatoidă, lupusul sistemic eritematos, sindromul antifosfolipidic);