Reumatologie
- Acasă
- Specializări
Reumatism este un termen popular utilizat pentru a descrie multe tipuri de dureri scheletale, care încă nu au o denumire specifică, deși apar din cauze foarte diferite.
William Heberden (1710-1801)
Reumatologia este specializarea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor non-chirurgicale și non-traumatice ale aparatului locomotor.
Afecțiunile de tip inflamator (precum Poliartrita Reumatoidă, Spondilita Anchilozantă, Artrita Psoriazică) reprezintă apanajul reumatologiei, iar progresele enorme făcute în ultimii ani în tratamentul acestor patologii au schimbat rolul reumatologului din unul pasiv, în care intervenția sa era pur paliativă (de calmare a durerii pacientului) într-unul activ, în care a devenit posibilă oprirea evoluției bolii, evitarea distrugerii articulare și implicit a handicapului care ar fi putut rezulta din aceasta.
Pe lângă afecțiunile de tip inflamator, Reumatologia abordează și multiple alte categorii de afecțiuni, cea mai frecvent întâlnită fiind aceea de etiologie degenerativă, dar nu numai.
În clinica noastră, medicii reumatologi oferă următoarele servicii:
● Consultații
● Control după investigații sau pentru monitorizarea răspunsului la tratament
● Ecografie musculo-scheletală
● Infiltrații
● Capilaroscopie periunghială
● Osteodensitometria prin tehnica REMS
● Sialometria
Consultația inițială reprezintă primul contact al pacientului cu medicul, în care se efectuează anamneza și un prim examen clinic amănunțit. Se spune că în Reumatologie cea mai importantă ‘investigație’ este reprezentată de “cumulul între istoricul bolii, anamneză și examinarea clinică”, iar la ReumaDiagnostic luăm foarte în serios această afirmație. Acestă primă etapă este extrem de importantă pentru că tranșează direcția de urmat în ceea ce privește necesitatea unor investigații suplimentare utile pentru confirmarea diagnosticului corect.
Patologia abordată de medicul reumatolog include:
● Artropatiile inflamatorii: poliartrita reumatoidă, artrita psoriazică, spondilita anchilozantă, guta, artritele reactive
● Afecțiuni degenerative articulare- artroza genunchiului gonartroză, artroza șoldului (coxartroza)(omartroză, rizartroză, coxartroză, hallux valgus)
● Afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale: spondiloza, discopatia-spondilodiscartroza cervicală, toracala, lombară și de sacroiliace, stenoza de canal lombar, hernia de disc lombară cervicală
● Bursite, tendinite, entezite, sindromul de durere cronică generalizată-fibromialgia
● Patologia osoasă metabolică: osteoporoza, osteomalacia, osteonecroza de cap femural
Boli de țesut conjunctiv și vasculite (Lupus eritematos diseminat, sindrom anti-fosfolipidic, Sclerodermie sistemică- fenomen Raynaud, Polimiozita, Dermatomiozita, vasculitele, polimialgia reumatică și vasculită cu celule gigante, boala Behçet, policondrita recidivantă)
Alte investigații pe care le putem oferi în clinică și care pot fi legate sau nu de patologia reumatismală sunt:
● Ecografia generală, abdominală, tiroidiană, a glandelor salivare, etc
● Ecografia vasculară Doppler venos sau arterial
● EKG
● Holter tensiune arterială
● Holter EKG
● Recoltare analize de laborator (contract de colaborare cu Regina Maria și Synevo)
● Analiza lichidului sinovial
După stabilirea diagnosticului, va fi propus un plan de tratament respectiv de urmărire, individualizat în funcție de particularitatile fiecărui pacient.
Alte intervenții cu viză terapeutică care pot fi efectuate în clinică sunt:
● Recuperare medicală- fizio și kinetoterapie care se realizează în urma planului de tratament prescris de către medicul de Recuperare Medicală. Se poate efectua electroterapie, terapie combinată, ultrasunete, Laser robotizat, TECAR, terapia cu oscilații profunde, Magnetoterapia, unde scurte, băi galvanice, tratament cu unde de șoc, drenaj limfatic mecanic, drenaj limfatic manual efectuat de terapeut, terapia Galileo, Kinesiotaping.
● Artrocenteză (evacuarea lichidului sinovial) cu posibilitatea de analiză ulterioară -celularitate și cultură dacă este cazul
● Drenaj cu evacuare chist Baker sub ghidaj ecografic
● Infiltrație sub ghidaj ecografic cu glucocorticoizi, substanțe vascoelastice sau PRP
● Trituratii calcificări peritendinoase sub ghidaj ecografic
● Distensie capsulita retractile sub ghidaj ecografic
● Imobilizare în aparat gipsat-rășină, respectiv suprimarea acestuia