CENTRU MEDICAL DEDICAT AFECȚIUNILOR MUSCULO-SCHELETALE

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune care atacă sistemul osos și se caracterizează prin reducerea densității minerale osoase, ceea ce înseamnă că osul este predispus la fracturi...
alimente-osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune care atacă sistemul osos și se caracterizează prin reducerea densității minerale osoase, ceea ce înseamnă că osul este predispus la fracturi, chiar și în cazul producerii unor traumatisme simple, care în mod normal nu ar fi avut urmări.

După o anumită vârstă, începând cu 35-40 de ani, osul începe să-și piardă din substanță. Este un fenomen natural, care intervine odată cu înaintarea în vârstă. Osteoporoza afectează în general femeile (75% dintre pacienți sunt de sex feminin), dar este prezentă, în cazuri mai rare, și la bărbați. Statisticile arată că o zecime dintre femeile peste 60 de ani au această afecțiune.

Masa osoasă se construiește în permanență până la vârsta de 30 de ani. Până atunci, oasele cresc și devin din ce în ce mai puternice. Apoi, sistemul osos începe să se „reconstruiască” natural mult mai greu sau deloc, ceea ce înseamnă că distrugerea este mai rapidă decât creșterea oaselor (oasele continuă să crească și ele, dar mult mai puțin față de procesul concomitent de degenerare).

Această problemă se resimte cel mai rapid și mai vizibil la femei, în prima perioadă de după menopauză, când dispare protecția estrogenului (hormonul care ajută la menținerea rezistenței oaselor și întreține un nivel ridicat al mineralelor în oase).

Osteoporoza poate fi întârziată sau chiar prevenită prin:
– alimentație sănătoasă;
– exerciții fizice regulate;
– administrarea de suplimente cu vitamine și calciu.

Principala recomandare a specialiștilor este renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool. Cantitățile mari de alcool împiedică formarea masei osoase, iar la o vârstă înaintată accelerează procesul de scădere a masei osoase.

Exercițiile fizice sunt foarte importante. Trebuie știut că plimbatul într-un ritm alert, sporturile precum baschetul sau voleiul, jogging-ul sau chiar săritul corzii pot ajuta foarte mult.

De asemenea, dieta are și ea un rol foarte important! Este recomandat un regim alimentar bogat în proteine (carne, ouă, lapte), calciu și vitamina D.

Iată mai jos expuse grafic 12 alimente ce ajută în combaterea osteoporozei și în întărirea oaselor:

alimente-osteoporoza-c

Distribuie:

Str. Galații Noi nr. 5,
Bloc L2, scara 2, parter,
Galați, jud Galați

Program:
Luni – Vineri : 10.00 – 19.30

din aceeași categorie
osteonecroza

Osteonecroza

Osteonecroza, numită și necroză avasculară sau necroză aseptică, reprezintă moartea celulelor osoase (osteocite) ca urmare a scăderii fluxului sangvin.

mai multe »
Categorii articole