BOLILE AUTOIUMUNE sunt acele afecțiuni care apar atunci când sistemul imunitar, menit sa ne apere, se întoarce împotriva noastră si ataca țesuturi sănătoase. Exista mai mult de 100 de afecțiuni autoimune bine definite. Diferențiem afecțiuni autoimune limitate la un singur organ (diabet zaharat tip 1, tiroidita Hashimoto, scleroza multipla) sau afecțiuni sistemice adică in care atacul autoimun poate sa apară in mai multe tipuri de țesuturi (lupus eritematos sistemic sau Poliartrita reumatoida, vasculitele sistemice, scleroza sistemica, miopatiile de tip inflamator).
Pacientul cu boala autoimuna sistemica ajunge deseori la Reumatolog deoarece cămașa sinoviala adică membrana cu care este căptușită articulația este foarte predispusa la atacul autoimun. Prin urmare într-o afecțiune autoimuna sistemica vom avea aproape mereu simptome legate de articulații sau mușchi, si vor fi de o intensitate suficient de mare încât sa determine pacientul sa se prezinte la consultație. Reumatologul este cel care poate diferenția intre diferitele tipuri de dureri articulare si musculoscheletale care completate cu investigațiile pertinente vor confirma sau infirma un anumit diagnostic.
Semnalul de alarma principal este durerea articulara de tip inflamator, adică durere care apare după perioade de repaus, care se înrăutățește dimineața si care este însoțită de redoare matinala– adică de senzația de înțepenire matinala care durează mai mult de o ora. Oricine se regăsește in acest tip de durere ar trebui sa consulte un Reumatolog.