În afecțiunile reumatice sistemice -adica cele cu potential de a afecta intreg organismul- manifestarile pulmonare reprezinta o constatare destul de frecventă.
Afectarea pulmonară la acești pacienți este un factor major care influențează prognosticul bolii, calitatea vietii pacientului și inclusiv cu impact asupra mortalitatii.
Principalele boli reumatice in care exista risc crescut de afectare pulmonara sunt: miopatiile de tip inflamator, scleroza sistemica, poliartrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic.
Manifestarile pulmonare sunt foarte variate- mergand de la afectarea pleurei (foita care captuseste plamanul si care este foarte predispusa la a fi afectata in bolile autoimmune sistemice), la afectarea tractului respirator superior, respective inferior – si anume pneumopatiile interstitiale pana la afectarea vascularizatiei pulmonare-adica hipertensiunea pulmonara manifestare rara dar foarte severa.
Ce resimte pacientul? Simptomul cheie este dispneea initial efort- adica lipsa aerului sau senzatia de a ramane fara aer la eforturi mari sau moderate in prima faza, ulterior si la eforturi mai mici.
In cabinet, auscultatia pulmonara – adica ascultarea cu stetoscopul a zgomotelor pulmonare ofera indicii pretioase care ne ghideaza catre un anumit diagnostic.
Evaluarea de catre medicul Pneumolog este recomandata in bolile reumatice cu risc crescut de a dezvolta complicatii pulmonare.
La pacientii cu Poliartrita reumatoida factorii de Risc pentru afectarea pulmonara sunt:
– durata bolii, formele vechi de boala avand risc mult mai mare
– activitatea bolii- formele de boala incomplet tratate-adica inflamatia este partial sau deloc controlata
– titrul mare de anticorpi- adica nivel crescut in sange de factor reumatoid sau anticorpi anti peptid citrulinat
– statusul de fumator