Bolile reumatice de tip inflamator sunt un reputat si important factor de risc cardio-vascular. Principalele boli cronice din reumatologie cu risc cardio-vascular crescut sunt:
- Poliartrita reumatoidǎ
- Lupusul eritematos diseminat
- Artrita psoriazicǎ
- Spondilita anchilozantǎ
Un pacient cu boala cronica articularǎ de tip inflamator incomplet tratat (adică cu o inflamație parțial sau deloc controlată va avea o speranță de viață cu 7-10 ani mai scăzută DIN CAUZA CARDIO-VASCULARA SI NU A BOLII SALE DE BAZA, decât o persoana fără aceste boli reumatice.
Manifestările cardiace pot apărea ca urmare a accelerării aterosclerozei (procesul de depunerea al plăcilor de aterom la nivelul arterelor). Depunerile cele mai periculoase sunt cele de la nivelul arterelor coronare, cerebrale sau carotidelor.
Pacienții cu poliartrită reumatoidă au risc de 1.5x mai mare pentru a dezvolta boli cardiovasculare față de populația generală.
Acest risc crescut este din cauza inflamației persistente -de unde vine si importanta tratamentului reumatologic care sa vizeze remisiunea completa a bolii pentru ca aceasta înseamnă combaterea inflamației.
La pacienții cu psoriazis riscul cardiovascular este direct proporțional cu gradul afectării cutanate. Cu cat avem o suprafață de piele mai mare afectata de psoriazis cu atât riscul cardio-vascular este mai mare si creste suplimentar daca exista si artrita psoriazica.
La pacienții cu lupus eritematos sistemic riscul de infarct miocardic este de 50x mai mare față de populația sănătoasă.
Conștientizarea faptului ca aceste boli reprezintă un factor de risc cardiovascular foarte mare ne face sa fim mai atenți si sa trimitem regulat pacientul la consult Cardiologic pentru evaluare.
Detecția precoce a semnelor de boală cardiovasculară, înainte ca acestea să dea simptome sau complicații, ne ajută să controlăm aceste boli, să instituim tratamentul adecvat evitând evenimente nefaste de tipul Infarctului miocardic acut sau accidentului vascular cerebral.
Prevenția evenimentelor cardio-vasculare trebuie să înceapă cât mai devreme insistându-se pe corectarea factorilor de risc care pot fi modificați- precum abandonarea fumatului si menținerea unei greutăți corporale normale; adoptarea unei strategii de tratament țintit pentru boala reumatologica, si instituirea unui tratament cardio-vascular la timp atunci când este cazul.
Consultul Cardiologic periodic este recomandat pentru depistarea si tratarea precoce a pacienților cu boli reumatice cronice de tip inflamator.