CENTRU MEDICAL DEDICAT AFECȚIUNILOR MUSCULO-SCHELETALE

Cardiologie

Cardiologia este ramura medicală care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor aparatului cardiovascular. Bolile cardiovasculare ocupă primul loc la nivel mondial din punct de vedere al incidenței astfel că majoritatea pacienților ajung la medic doar după apariția simptomelor, atunci când boala este deja avansată. Un control de rutină poate evidenția anumite afecțiuni cardiace înainte de a se manifesta clinic, putându-se institui un tratament din timp astfel beneficiind de un prognostic net superior.

Afecțiunile cardiace sunt multiple iar simptomatologia lor îmbracă aspecte diverse. Dintre cele mai întalnite semne și simptome care ar trebui să reprezinte un semnal pentru adresarea către cardiolog sunt:
– dispneea (respirație dificilă, setea de aer),
– astenia (oboseală),
– angina pectorală (durerea în piept),
– mărirea în volum a membrelor inferioare (edeme),
– cefaleea, palpitațiile, sincopa – pierderea stării de constiență, sângerări nazale etc.

Trebuie subliniat faptul că acestea pot fi prezente și în cadrul altor boli și din acest motiv este posibil să fie nevoie de investigații mai amănunțite.

În clinica noastră se poate diagnostica precoce, eficient și profesionist patologia cardiovasculară, cu ajutorul celor mai noi aparate și tehnologii, precum și a unei abordări personalizate cu atenție și empatie oferite fiecărui pacient în parte.

Totul începe cu o anamneză amănunțită menită să descopere antecedentele personale și familiale ale pacientului, continuându-se apoi cu efectuarea unei electrocardiograme de repaus și a unui examen clinic complet. Tot în această etapă se identifică și factorii de risc cardiovasculari (modificabili-ereditatea, fumatul și/sau consumul de alcool, obezitatea, hipertensiunea arterială, dislipidemia, sindromul metabolic, sedentarismul, sau nemodificabili – ereditatea, sexul, vârsta), ce reprezintă acei factori care favorizează apariția bolilor cardiovasculare. Cu cât este prezent un număr mai mare de factori de risc la același individ, cu atât riscul ca el să dezvolte o patologie cardiovasculară este mai mare. Este recomandat ca pacientul să se prezinte la consult cu toate actele medicale vechi (bilete de ieșire din spital, analize, consulturi precedente) și să poată preciza schema terapeutică de la domiciliu.

În urma datelor obținute, pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice optime, în unele cazuri sunt necesare o serie de investigații paraclinice suplimentare precum:
• Analize de laborator
• Ecocardiografia transtoracică (ecografie cardiacă)
• Test EKG de effort
• Holter EKG 24/48/72h
• Holter TA (tensiune arterială)
• Indice gleznă braț
• Ecografie Doppler vasculară
• Coronarografie/Angiografie
• Computer tomograf/Angio-CT
• Rezonanța magnetică nucleară

La sfârșitul consultului, medicul cardiolog decide cel mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient în parte, având în vedere că fiecare necesită o abordare personalizată. Planul terapeutic constă într-un tratament medicamentos de cele mai multe ori, asociat frecvent unui regim igieno-dietetic adaptat și explicat fiecărui pacient în parte.

Se recomandă de asemenea reevaluarea periodică a pacientului de către medicul cardiolog cu scopul ameliorării calității vieții (ameliorarea/ dispariția simptomelor) și creșterii supraviețuirii.

Investigații uzuale în cardiologie

EKG_2
EKG

EKG de repaus

Activitatea electrică a inimii se înregistrează în 12 derivații diferite urmând a fi analizată de către medicul cardiolog ajutându-l pe acesta să identifice diferite afecțiuni precum infarct, blocuri de ramură, aritmii, pauze sinusale, etc. Pacientul este întins pe pat, se plasează electrozii la nivelul tegumentului regiunii toracice, preferabil evitând sau înlăturând pilozitatea excesivă pentru a nu avea artefacte, nu presupune riscuri pentru pacient și nu iradiază.

Testul EKG de efort

Acest test constă în înregistarea EKG în timpul unui efort, putând demonstra anomalii EKG care nu sunt vizibile în repaus. Testul este recomandat în principal pacienților cu boală cardiacă ischemică.

Monitorizarea ambulatorie a EKG pe 24-48 de ore (Holter EKG)

Aceasta este o investigație foarte utilă dacă există suspiciunea unor tulburări de ritm asimptomatice sau în cazul în care pacientul resimte palpitații. Reprezintă înregistrarea pe 24-48 ore a ritmului cardiac efectuată prin intermediul unui aparat de mici dimensiuni (Holter), înregistrare ce este apoi analizată în detaliu de către cardiolog, depistându-se aritmii și anomalii absente în EKG de repaus, cum ar fi fibrilația atrială paroxistică, extrasistolele atriale sau ventriculare, artimiile ventriculare complexe, pauzele sinusale sau blocurile atrioventriculare.

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (Holter TA)

Este o investigație foarte utilă pentru diagnosticul dar și pentru monitorizarea tensiunii arteriale (TA) cât și pentru decelarea unor forme particulare de hipertensiune. Presupune atașarea la nivelul brațului a unui aparat (Holter) care înregistrează valorile TA pe parcursul a 24 de ore.

Ecocardiografia

Cu ajutorul unui ecograf specializat se vizualizează în mod direct cordul în timp real, medicul măsurând și evaluând toți parametrii: dimensiuni, volum, structură, contractilitate, funcționarea valvelor cardiace, anomalii congenitale etc. Ecografia cardiacă are și un important rol de screening, putând diagnostica și afecțiuni cardiace asimptomatice. Aceasta nu este o metodă iradiantă, putând fi repetată de câte ori este necesar, de asemenea copiilor sau femeilor însărcinate.

Ecografia Doppler vascular

Reprezintă o metodă prin care se vizualizează cu precizie arterele și venele, diagnosticându-se anumite afecțiuni ale acestora cum ar fi tromboza venoasă profundă, arteriopatia obliterantă de membre inferioare etc.