Artroza care apare la nivelul mâinilor este un proces degenerativ foarte frecvent în rândul femeilor de peste 40 de ani. Așa cum ne-am obișnuit deja din alte boli reumatismale, simptomele sunt foarte diferite de la un pacient la altul. Unii pacienți pot prezența durere care se agravează după suprasolicitarea mâinilor sau cu ocazia anumitor mișcări. Altă categorie de pacienți se prezintă la consultație pentru deformarea articulațiilor, acestea mărindu-se de volum.
Există și forme severe de artroză, cu impact puternic asupra funcției mâinii.
Artroza mâinilor este o patologie foarte frustrantă atât pentru medic cât și pentru pacient, pentru că nu există până la momentul de față un tratament țintit sau care să poată modifică boala așa cum avem și ne-am obișnuit în alte afecțiuni.
Ce se poate face totuși?
Deosebim două tipuri de tratamente: tratamente farmacologice și non-farmacologice. Medicamentele vizează strict ameliorarea durerii, ne-existând până în prezent un tratament care să oprească evoluția bolii.
Tratamentele non-farmacologice sunt mult mai importante deși deseori neglijate, pentru că pot influența pe lângă durere, funcția și mobilitatea și asta ne interesează foarte mult în această afecțiune.
Metodele non-farmacologice de tratament în artroza mâinilor se referă de fapt la recuperare medicală și reprezintă o combinație între metode fizice menite să scadă inflamația și edemul precum și exerciții pentru tonifierea și stabilizarea structurilor articulare ale mâinilor.