Afecțiunile din sfera musculoscheletală reprezintă în prezent una dintre cele mai des întâlnite patologii din cadrul populației, astfel prevenția acestora are un rol esențial pentru menținerea sănătății sistemului osos și muscular, dar și a multor altor tipuri de afecțiuni relaționate (cardio-respiratorii, neurologice, etc.).
De o deosebită importanță pentru prevenirea și pentru controlul bolilor aparatului locomotor, cu toate că încă insuficient recunoscută, este nutriția. O alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe, în nutrienți, este desosebit de importantă, în mod special aportul de calciu și vitamina D, acestea fiind cunoscute pentru proprietățile lor în ceea ce privește formarea și menținerea oaselor puternice. Astfel, deficitul de vitamina D poate duce la dezvoltarea bolilor osoase precum rahitismul la copii sau osteoporoza la adulți. Cele mai cunoscute surse de vitamina D includ expunerea zilnică la soare și consumul de alimente precum peștele gras (somon, ton, macrou), laptele și ouăle. Calciul, un alt element esențial, poate fi găsit în alimente precum produsele lactate (lapte, iaurt, brânză), legumele cu frunze verzi, nucile și semințele. Unele studii au arătat că dietele de tip mediteraneean se asociază cu o incidență mai scăzută, cu vârste mai înaintate de debut si cu forme mai ușoare de afecțiuni musculoscheletale.
Mai multe aici: Prevenția afecțiunilor musculoscheletale