Centru medical dedicat patologiei musculoscheletale

Ecografia abdominală la copil

Presupune examinarea imagistică a abdomenului prin intermediul ecografului, un aparat medical ce utilizează ultrasunete.
ecografie-abdominala-copii

Ce reprezintă ecografia abdominală pediatrică?

Presupune examinarea imagistică a abdomenului prin intermediul ecografului, un aparat medical ce utilizează ultrasunete. Principiul ecografiei implică emisia și recepția unor unde sonore de înaltă frecvență, transmise printr-o sondă specială către organele anatomice vizate. Fereastra de trecere prin peretele abdominal se face cu ajutorul unui gel aplicat pe sondă. Ulterior, undele reflectate sunt transpuse pe ecranul aparatului într-o scală de tonuri alb-negru. În general, frecvențele folosite în diagnostic variază între 2 si 18 Mhz, ultrasunetul fiind imperceptibil urechii umane deoarece depășește 20.000 Hz. Totodată, este inofensiv pentru structurile anatomice investigate. Pe scurt, este o investigație ieftină, neinvazivă și ușor accesibilă, care se poate realiza periodic sau la nevoie.

Ce presupune o pregătire corespunzătoare pre-examinare ultrasonografică abdominală la copil?

Procesul digestiv și prezența aerului la nivel intestinal poate influența acuratețea rezultatului ecografic. Astfel, în vederea realizării unei investigații corecte, cel mai indicat ar fi efectuarea ultrasonografiei în condiții de repaus alimentar, ținând cont de vârsta copilului, preferabil „à jeun” sau la 4 ore postprandial. De asemenea, ar trebui evitate, cu 2-3 zile înainte, alimentele care fermentează și băuturile acidulate. Suplimentar, se recomandă administrarea medicamentelor ce permit tratarea simptomelor gastro-intestinale de flatulență (acumularea excesivă de gaze în stomac ș intestin). Dacă pacientul se află sub tratament ce poate fi administrat doar cu lichide, acesta poate fi luat conform prescripției. Dacă tratamentul necesită administrarea asociată cu alimente solide, se va stabili timpul optim pentru realizarea ecografiei împreună cu medicul curant, fără a interfera cu medicația. Pentru o apreciere cât mai corectă a caracteristicilor vezicii urinare, se recomandă administrarea cu 1 oră înainte a unei cantități de lichid raportate la vârsta și talia copilului: aproximativ 350 – 750 ml. Nu în ultimul rând, copilul trebuie îmbrăcat cu haine care pot permite expunerea ușoară a abdomenului în vederea investigării ecografice.

Ce se întâmplă în timpul ecografiei abdominale la copil?

După ce îi este explicat părintelui întregul proces, copilul trebuie poziționat pe patul de ecografie în decubit dorsal (întins pe spate). Sonda se aplică pe abdomen și, împreună cu gelul special de ecografie, se balează pe piele cu mișcări fine, astfel încât să poate fi vizualizate structurile anatomice interesate. În cazul copiilor mari, li se poate cere să inspire profund și să mențină aerul pentru o perioadă scurtă de timp în vederea obținerii unei imagini cât mai clare a organelor examinate.
Durata examinării variază în funcție de vârsta și nivelul de cooperare al copilului. În medie, poate dura aproximativ 20-30 de minute, incluzând timpul de interpretare al imaginilor rezultate de către medicul examinator.

Care sunt beneficiile ecografiei abdominale pediatrice?

Este un examen ideal atât pentru nou-născuți cât și pentru copii mari deoarece nu folosește raze ionizante și poate fi efectuată fără sedare, cu condiția ca pacientul să stea nemișcat.

Există efecte adverse secundare examinării ultrasonografice?

Nu. Investigația este sigură și nu influențează starea de sănătate a copilului. Ultrasunetele nu pot fi resimțite de către acesta și nu produc niciun fel de leziuni. Gelul folosit în studiu este pe bază de apă și nu lasă urme pe piele sau pe îmbracăminte.

Care sunt principalele afecțiuni abdominale diagnosticabile ecografic la copil?

Cel mai frecvent, ecografiile abdominale sunt solicitate pentru investigarea acuzelor dureroase difuze sau localizate. În absența altor semne asociate, o interpretare corectă a diagnosticului nu poate fi realizată fără un examen imagistic. Acest tip de studiu este util mai ales în evidențierea principalelor organe abdomino-pelvine – ficat, colecist, pancreas, splină, rinichi, vezică urinară, pelvis (uter și anexe la fetițe, respectiv prostată la băieți).

Astfel, pot fi confirmate sau infirmate modificări morfo-structurale:
– hepato-splenomegalii sau atrofii,
– dilatații de căi biliare intra/extrahepatice,
– prezența calculilor sau a chisturilor organice,
– formațiuni tumorale,
– malformații nedetectate în timpul sarcinii.

De asemenea, cu ajutorul efectului Doppler, pot fi analizate pe de o parte vasele de sânge si dinamica circulației sangvine la nivelul aortei si ramurilor sale arteriale, venei porte, venelor hepatice si a altor structuri, iar pe de alta parte poate fi evaluat gradul de vascularizație al unei leziuni focale parenchimatoase sau al unui proces inflamator localizat.

Referitor la tractul gastro-intestinal, există o serie de excepții vizibile ecografic la copil: inflamația apendicelui, refluxul gastro-esofagian sau stenoza hipertrofică de pilor la nou-născuți și sugari, precum si invaginația intestinală fiind exemple clasice.

Examinarea ultrasonografică trebuie efectuată de un medic specializat în imagistică pediatrică pentru a vă putea furniza maximum de informații. Nu în ultimul rând, este important să discutați cu medicul pediatru, pentru ca acesta să vă poată explica rezultatul investigației ecografice, corelându-l cu statusul clinico-biologic al copilului.

Distribuie:

Str. Galații Noi nr. 5,
Bloc L2, scara 2, parter,
Galați, jud Galați

Program:
Luni – Vineri : 10.00 – 19.30

reumadiagnostic in media

Reumadiagnostic în media

tratamente

Tratamente

Boli de țesut conjunctiv și vasculite 2

Boli de țesut conjunctiv și vasculite

Manifest¦ri musculo-scheletale ale altor boli sistemice1

Manifestări musculo-scheletale ale altor boli sistemice (patologie endocrinologică și diabet, amiloidoze, hepatite și crioglobulinemie)

Patologia cartilajului și a osului subcondral1

Patologia cartilajului și a osului subcondral

Patologia mecanico-degenerativ¦ a coloanei vertebrale 1

Patologia mecanico-degenerativă a coloanei vertebrale

Patologia osoas¦ metabolic¦2

Patologia osoasă metabolică

Reumatism abarticular 1

Reumatism abarticular

Articole din aceeași categorie