CENTRU MEDICAL DEDICAT AFECȚIUNILOR MUSCULO-SCHELETALE

Ecografia musculoscheletală-regiunea cotului

Articulația cotului asigură mișcări în sens antero-posterior și rotational (prono-supinație).
Close-up of a female hand doing an ultrasound scan of the patient’s elbow

Articulația cotului asigură mișcări în sens antero-posterior și rotational (prono-supinație). Inserția unor mușchi puternici, de forță, la acest nivel contribuie la mișcări complexe, repetitive implicate în activitățile zilnice. În sens anatomic distigem la nivelul cotului 3 articulații care sunt învelite de capsulă articulară: radio-capitelara, trohleo-ulnară și radio-ulnară proximala. Bicepsul, brahialul și tricepsul sunt mușchi importanți cu inserții în apropierea articulației cotului.

Putem vorbi despe cot, ca un “punct de cotitură” al membrului superior, la acest nivel realizandu- se bifurcația arterei brahiale, nervilor radial și median. Relieful osos deși cu multe neregularități este situat superficial, putând fi astfel abordat cu ușurință ecografic.

Indicații ale ecografiei cotului:
– patologie articulară: revărsat lichidian, proliferare sinovială, corpi liberi intrarticulari
– bursopatii
– patologii tendinoase: biceps, triceps, epicondilite
– patologii ligamentare
– patologii nervoase
– ghidarea intervențiilor invazive: puncții, infiltrații, biopsii, etc.

Revărsatele lichidiene se pot acumula în recesul anterior sau posterior al articulației cotului. Pot fi mobilizate cu mișcări de flexie-extensie, nu prezintă semnal Doppler la examenul ecografic. Aspectul ecografic al lichidului orientează asupra patologiei: infecțioasă, inflamatorie, hemoragică etc.

Hipertrofia sinovială destinde de asemenea recesurile articulare. Este un diagnostic diferențial al revărsatelor lichidiene. Cauze: infecții, reumatisme inflamatorii precum Poliartrita Reumatoida, reacție de vecinătate a altor patologii osoase (osteom osteoid).

Corpii liberi intra-articulari pot fi decelați ecografic. De obicei sunt reprezentați de fragmente de cartilaj desprinse și mobilizate la nivel articular (frecvent de pe capitelum).

Bursitele reprezintă inflamații ale burselor de la nivelul cotului. Bursele sunt reprezentate de mici saculeti cu lichid, prezente la nivelul întregului sistem musculoscheletal, avnd drept rol scăderea fricțiunii între diferite componente articulare, osoase sau tendinoase. Bursita se manifestă atunci când acești saculeti se inflamează devenind dureroși. Pot avea cauze diverse: traumatisme, suprasolicitare, boli inflamatorii, infecții. Ecografia indică tipul lichidului sugerând etiologia și tratamentul ulterior.

ecografie_cot

Rupturile tendonului distal al bicepsului de pe tuberozitatea radială sau al tricepsului de la nível olecranian pot fi identificate ecografic. Se stabilește extinderea și gradul leziunii care dictează tratamentul specific.

Epicondilitele reprezintă cea mai frecventă cauză de durere la nivelul cotului. Regiunea epicondililor humerali atât lateral cât și medial reprezintă zone de origine ale tendoanelor comune ale extensorilor și flexorilor mâinii și degetelor. Astfel durerile apărute la nivelul cotului pot fi rezultatul unor suprasolicitări ale mâinii sau antebrațului.

Atât epicondilita laterală a extensorilor (tenis elbow) cât și medială a flexorilor (golfer”s elbow) pot fi evaluate ecografic. Tratamentul include, în funcție de gravitatea leziunii, infiltrații cu glucocorticoizi și/sau PRP combinate cu un plan de kinetoterapie adecvat.

Nervul ulnar se află în regiune posterioară a cotului în șanțul dintre epicondilul medial și olecran. Ecografic se pot evalua aspectul, structura, stabilitatea în flexie și extensie a cotului, precum și posibilitatea existenței sindroamelor de compresiune “ entrapment”.

Nervul radial este situat pe fața laterală a cotului. Poate fi comprimat între capetele mușchiului supinator (arcada lui Frohse).

Nervul median este mai rar responsabil de dureri la nivelul cotului. Poate fi implicat în sindroame compresive la nivel humeral distal (ligamentul lu Struthers).
Ecografia musculoscheletala este o metodă rapidă, ieftină, nedurereroasa, neinvaziva și neiradianta de evaluare a patologiilor cotului. Mai mult de atât, prezintă avantajul examinării în dinamică, bilateral comparativ și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Infiltrațiile sunt parte esențială a tratamentului. Ghidajul ecografic crește acuratețea și evită leziunile structurilor nobile ( vase, nervi) în cadrul manevrelor invazive.

Distribuie:

Str. Galații Noi nr. 5,
Bloc L2, scara 2, parter,
Galați, jud Galați

Program:
Luni – Vineri : 10.00 – 19.30

din aceeași categorie
abdominal-ultrasound

ECOGRAFIA ABDOMINALĂ

Ecografia abdominală reprezintă o examinare a abdomenului cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată ca metodă de primă intenție în investigarea patologiei abdominale,

mai multe »
Categorii articole